maandag 7 juni 2010

Oogst van de Zwolse Boekenmarkt 2010

In een zinderende hitte heb ik zondag de Zwolse Boekenmarkt 2010 af gelopen. Het was zó drukkend warm dat er maar weinig bezoekers waren -- voorwaar een genot!

Ik heb namelijk aan niets zo'n hekel als me tussen allerlei lijven te moeten dringen wanneer ik een boek, dat ik van een afstand al als interessant had gespot, nader wil beschouwen en vastpakken, maar dat dit niet kan omdat de onvermijdelijke zeurkeus (v) me de weg verspert en de standhouder vraagt naar een of ander bekend kinderboek en meteen een verhaal afsteekt waarom ze het al zo lang zoekt en hoe zeldzaam het wel niet is. "Eerst zelf kijken, mop," denk ik dan, "en daarna pas vragen!"

Het kan ook een ultradomme of arrogante (m) zijn natuurlijk, zoals de man die --bij een stand aangekomen waar uitsluitend literair werk en kunst ligt uitgestald-- meteen vraagt: "heeft u ook boeken over munten en bankbiljetten?". Hiervan had ik dus allemaal geen last. Op laatstgenoemde man na dan, die van de antiquaar na 5 seconden het korte antwoord kreeg: "Nee!". Die vijf seconden had de antiquaar niet nodig om in zijn geheugen na te gaan of hij dergelijke boeken wel had, maar om de 'klant' te fixeren op zijn eigen stupide vraag en hem af te serveren met terechte onbeleefdheid. Prachtig! (Wie van dit soort verhalen smult leze de winkeldagboeken van de heren van Hinderickx & Winderickx.)

Maar ik wijd uit. Op de markt aangekomen pinde ik eerst € 200 in coupures van € 10 en € 20 om het de handelaren makkelijker te maken om te wisselen. Daarmee moest ik het doen.
Van het plan om Privé Domein en Russische Bibliotheek te gaan kopen kwam niets terecht.  Het eerste werd erg weinig aangeboden en dan nog in slechte kwaliteit (of ik had het al). Het tweede heb ik van afgezien omdat ik niet weet welke delen uit de veiling nog naar me toekomen. Hier is de oogst:



Ik ben heel tevreden over mijn aankopen:
  • de eerste druk in het Nederlands van het verslag dat Howard Carter schreef over zijn ontdekking van het graf van Tut-Anch-Amon (uit 1924, heel fraai uitgeven in 2 delen en in perfecte staat). Behoorlijk zeldzaam tegenwoordig en voor een spotprijs gekocht
  • een goed gemaakt pop-up boek over architectuur (voor de pop-up boekenverzameling)
  • twee in perfecte staat zijnde PD's voor een goede prijs
  • vier Rainbowpockets ten behoeve van de verzameling. Ongelooflijk dat veel handelaren er € 3-5 per stuk voor durven te vragen; ik had deze voor € 1,50 tot € 2,50, wat een normale prijs is (of zou moeten zijn)
  • een vanwege de foto's en kleurenlitho's zeer fraai maritiem boek uit 1914 (rechtsonder op de foto)
  • een map met 30 zwart/wit reproducties van Henri Matisse (Parijs, 19..?)
  • niet afgebeeld, maar wel bijzonder: Justus Perthes' Atlas Antiquus, ca. 1897, 10x17,5 cm, mooie lithografie.
Na drie uur boekenmarkt snakte ik naar koelte en ben ik 'm gepeerd. De fietstocht naar huis (wind door mijn haar) duurde nog nooit zo kort.

zaterdag 5 juni 2010

Voorbereiding op een boekenmarkt

Morgen is er weer de jaarlijkse Zwolse Boekenmarkt.
Ik heb mijn eerdere blogs hierover nog eens op een rijtje gezet:

  • 2006 (Paula heeft een verrassing voor me...)
  • 2007 (de tweede keer -- 13 boeken)
  • 2008 (Rainbowpockets kopen + een hilarische ontmoeting met Martin Ros over de schunnige werken van L.P. Boon -- 43 boeken)
  • 2009 (op jacht naar Privé Domein -- 16 boeken)
Deze keer ga ik net als in 2008 en 2009 voorbereid op pad. Dat vergt echter wel enig voorwerk want ik weet uit mijn hoofd natuurlijk niet precies wat ik allemaal bezit. Vooral bij de uitgeversreeksen die ik verzamel is dat moeilijk te onthouden, zoals Rainbowpockets en Privé-Domein.

Vandaag draai ik vanuit mijn boeken-database dus overzichten uit van wat ik heb, zodat ik morgen (hopelijk) geen dubbele exemplaren zal kopen. Ook de enige complete* uitdraai die ik op papier heb (zie het boek op de foto) gaat morgen mee.


* Compleet is dit boek echter niet, het is bijgewerkt tot juli 2008 en mist circa 500 recente aankopen. Hopelijk zitten die nog in mijn RAM-geheugen...

De Russische Bibliotheek
Tussen mijn 18e en 25ste jaar las ik veel Russische auteurs. Af en toe kocht ik een deeltje uit de Russische Bibliotheek van G.A. van Oorschot. Ze kostten destijds tussen de 55 en 60 gulden, voor mij een enorm bedrag toen, vergelijkbaar met een week levensonderhoud. Door geldgebrek heb ik veel delen naar De Slegte moeten brengen -- iets waar ik nu nog spijt van heb!
Om mijn verlies van toen goed te maken kocht ik vorige maand op de veiling van de bibliotheek van Kees Fens 23 delen uit de Russische Bibliotheek. Helaas heb ik ze nog niet ontvangen, want ze zijn een beetje traag bij het veilinghuis en zo weet ik van 6 delen ook nog niet om welke titel het gaat, maar niettemin is mijn doel dit jaar om méér delen uit die reeks te kopen.

Ik ben er helemaal klaar voor. Morgenmiddag gaat het onweren en regenen maar ik vertrouw er op dat dit pas gebeurt nádat ik mijn slag heb geslagen. Dan kan ik vervolgens met kletterende regen tegen de ruiten (héél melancholisch Russisch) morgenmiddag al verslag doen van mijn wederwaardigheden op de Zwolse Boekenmarkt 2010.

woensdag 2 juni 2010

In het Noorden

Pampusplaat. Nieuwe Ruigezandsterpolder. Ballastplaat. De Rug. Robbengat. Dat zijn een paar namen van plekken hier. Stug, zwaar, moeizaam: het klinkt in deze namen door. Dit móet wel het Einde van Nederland zijn, noordelijker gaat haast niet.
Na drie uur bus, trein, weer een bus en een half uur lopen ben ik maandagmiddag aangekomen in Lauwersoog. Vanuit hier gaat alleen nog een veerboot naar Schiermonnikoog en dat is het dan. Ik heb voor vijf dagen domicilie gekozen in een alleraardigst aangelegd bungalowpark. Mijn huisje is van alle gemakken voorzien. Ik kan kiezen uit vier bedden om in te slapen, acht stoelen plus een bank om op te zitten en dertig TV-kanalen om naar te kijken.

Ik heb vijf boeken meegenomen en een vol hoofd. Veel te vol. De afgelopen maanden was het werken, werken en nog eens werken. Ik ben tot het gaatje gegaan, zoals dat (zo lelijk) heet, tot op de rand van overspannen, burn-out. Van bloggen is het de laatste maanden dan ook niet vaak gekomen. Nu zit ik in mijn herstelprogramma. En het werkt al!

Een paar uur na aankomst is de hectiek vergeten, verder weg dan het ooit de afgelopen 21 maanden geweest is. Op het terras achter mijn huisje, bij een strakblauwe hemel en vol in de zon -- ik had mijn shirtje vanwege de warmte maar uitgetrokken -- zat ik te lezen in Wachtwoord, de nieuwste thriller van Charles den Tex, toen ik opeens een zacht KWAK hoorde. Ik keek in de richting van het geluid en zag een PA & Ma Duck op nauwelijks één meter van mijn stoel. Pa was bezig om met zijn snavel tegen de ruit van de terrasdeur te tikken, hij zag zijn spiegelbeeld kennelijk voor een andere woerd aan (zo zijn mannetjes) en Ma Duck was zich aan het poetsen (zo zijn vrouwtjes). Ze leken zich totaal niet belemmerd te voelen door mijn aanwezigheid. Na een minuut of tien wandelden ze een paar meter verder op een manier zoals alleen eenden kunnen: waggelend maar toch zeker. Ik sloop naar binnen, pakte mijn camera en nam mijn zonovergoten positie weer in. Familie Duck kwam gewoon weer terug gewandeld om een positie voor de lens in te nemen.


Het spannende boek van Charles den Tex lag omgekeerd op tafel. De zon brandde op mijn rug. Niks ‘Ballastplaat’ of ‘Robbengat’. Ik ben thuis.

In Duckstad.